zondag 12 juni 2016

IKEA wereldwijd koploper in katoen van meer duurzame bronnen

IKEA is wereldwijd de nummer 1 als het gaat om katoen van meer duurzame bronnen. Dat blijkt uit het Cotton Ranking Report: een onafhankelijk onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad in Utrecht en Pesticide Action Network (PAN) UK. IKEA is zelfs het enige van de 37 onderzochte bedrijven dat zich in de groene zone bevindt. Het woonwarenhuis zet zich al jaren in voor verduurzaming van de katoenteelt en gebruikt sinds 1 september 2015 uitsluitend 100 procent katoen van meer duurzame bronnen.


Onder 100 procent katoen van meer duurzame bronnen verstaat IKEA katoen van planten die geteeld zijn volgens de richtlijnen van Better Cotton, door katoenboeren die werken volgens Better Cotton en duurzamer geproduceerd katoen uit de Verenigde Staten volgens bijvoorbeeld het e3 Cotton Program. Voor deze katoenteelt wordt minder water, minder kunstmest en minder pesticiden gebruikt. Tegelijkertijd levert dit meer inkomen op voor de katoenboeren en kunnen de leefomstandigheden voor de boeren en hun families erop vooruitgaan. Het katoen dat IKEA gebruikt is voornamelijk afkomstig uit India, Pakistan, Turkije, China, de Verenigde Staten en Braziliƫ.


Goed voor mens en milieu
Lisen Wiren, Country Sustainability Manager, IKEA Nederland, zegt: “We zijn heel trots dat we ons leider mogen noemen als het gaat om katoen van meer duurzame bronnen. IKEA wil de katoenteelt verbeteren voor zowel de boeren als het milieu. Als het even kan, willen we de lokale gemeenschappen hiervan laten profiteren. Daarom we werken we hard aan verbetering in de hele waardeketen. Dat doen we door het Better Cotton Initiative, samen met partners als het Wereld Natuur Fonds. Ook al hebben we ons doel bereikt om uitsluitend 100 procent katoen van meer duurzame bronnen te gebruiken, IKEA blijft zich volledig inzetten voor de verduurzaming van de katoenteelt.”