vrijdag 17 juni 2016

Midzomernachtfeest met lelies

Wist je dat vroeger, tijdens de midzomernacht, bloemen werden geplukt? Dat was omdat ze precies op dat moment magische krachten zouden hebben. Midzomernacht is een traditionele nacht om te vieren, met veel bloemen.


Stilstaande zon
Leuk, feest! Maar wat is de midzomernacht nu eigenlijk? De midzomernacht is de nacht van 21 juni waarop de zon haar allerhoogste punt bereikt, en daar stilstaat. Dag en nacht zijn op dat moment overal op aarde even lang. Dat komt omdat de zon dan precies boven de keerkring staat van het noordelijk halfrond. Het wordt de zonnestilstand genoemd. Na de zonnestilstand is de zomer officieel begonnen en worden de dagen korter.


Magische krachten
Vroeger geloofden mensen dat bloemen en planten tijdens de zonnestilstand geneeskrachtige en magische krachten hadden. Daarom plukten ze zich raak de hele midzomernacht. Ook ontstaken ze vreugdevuren ter bescherming tegen de duistere krachten, waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam. Nu is het vooral een prachtig moment om samen feest te vieren en de zomer in te luiden, met fijne houtvuurtjes en heel veel leliebloemen. Een dag niet gefeest is immers een dag niet geleefd.