zondag 19 juni 2016

Probleemloos van lelies genieten

Leliegeur of stuifmeelvlekken zijn geen issue meer
Wist je dat de lelie een superimago heeft? Deze beauty is befaamd om haar kleur, geur en elegantie, zo heeft onderzoek aangetoond. Toch ontnemen mensen zich soms het plezier van lelies vanwege angst voor stuifmeelvlekken of de leliegeur. Maar lelie zou geen lelie zijn als ze daar geen oplossing voor had.


Geurloos
Velen vinden de zoete geur van lelies heerlijk, maar er zijn mensen die het niet lekker vinden ruiken of niet tegen de geur kunnen, terwijl ze de bloemen wel mooi vinden. Gelukkig bestaat er door het kruisen van lelies ook een reeks van geurloze lelies. Maar welke lelies zijn dat dan? Er bestaan drie soorten lelies: de Aziatische lelie, de Longiflorum lelie en de Oriëntal lelie. De geurloze lelies vallen binnen de Aziatische groep. Je kunt Aziatische lelies herkennen aan de vrij fijne bloemen in de meest uiteenlopende kleuren en kleurcombinaties. Dus wil je ook genieten van lelies zonder geur? Dan weet je nu precies waar je naar moet vragen in de winkel.


Eerste hulp bij stuifmeelvlekken
Voorkomen is beter dan genezen is het motto. Om stuifmeelvlekken te voorkomen kun je drie dingen doen. Lelies zonder stuifmeel kopen, de meeldraden wegknippen of het stuifmeel sprayen met haarlak. Wanneer er onverhoopt toch een vlek op je kleding, bank of vloerbedekking komt, raak dan niet in paniek! De eerste reactie is vaak wrijven of schoonpoetsen met een natte doek, maar dan gaat het stuifmeel juist dieper in de stof zitten. Je kunt de vlek verwijderen door te blazen, een droge borstel te gebruiken, de vlek in de zon te laten drogen of met een plakbandje over het stuifmeel heen te gaan.


Dubbele bloemen, dubbel voordeel
Wist je dat er lelies met dubbele bloemen bestaan? Zowel in de Aziatische groep als in de Oriëntal groep bestaan varianten die in plaats van 6 wel 12, 18 of 24 bloemblaadjes hebben. Het bijzondere is dat dubbelbloemige lelies geen stuifmeel hebben. Dat betekent dubbel voordeel: geen geur én geen stuifmeelvlekken.


Zo lang mogelijk genieten
Als je een prachtige geurloze of stuifmeelloze bos lelies hebt gekocht of gekregen, zorg er dan voor dat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Snijd de steel twee tot drie centimeter schuin af en haal het blad onder aan de steel dat in het water komt te staan, weg. Maak de vaas goed schoon en vul deze met schoon water. De lelies zullen stralen!