dinsdag 12 juli 2016

Vier tips om je huis veilig achter te laten tijdens je vakantie

Vertrek met een gerust gevoel van huis dankzij huisautomatisering

Zomervakantie betekent voor velen: rust, genieten en weg van de dagelijkse beslommeringen op het werk en thuis. Helaas gaat niet iedereen met deze goede bedoelingen van huis en zijn er altijd personen die misbruik willen maken van je afwezigheid. Het is prettig dat je alles zelf in de hand kan hebben en niet direct je buren of familie hoeft te vragen je huis in te gaten te houden. Somfy, specialist in Smart Home, huisautomatisering- en gemotoriseerde oplossingen in en rondom het huis, geeft enkele handige tips om je huis te beveiligen tegen mogelijke indringers de aankomende vakantietijd.

1. Aanwezigheid simuleren
Je huis goed afsluiten als preventiemiddel tegen inbrekers blijkt tegenwoordig niet meer voldoende. Inbrekers observeren de vaste patronen van bewoners en slaan meestal toe als de eigenaars niet aanwezig zijn, zelfs op klaarlichte dag. Door je woning een bewoonde indruk te geven schrik je al veel inbrekers af. Slim wonen kan eenvoudig door het motoriseren en automatiseren van een aantal elementen in je woning, zoals de zonwering, rolluiken, gordijnen en verlichting, zodat deze ook sluiten en/of openen, uit- en aangaan op het moment dat jij er als bewoner niet bent. Een belangrijke tip hierbij: programmeer het tijdstip waarop je zonwering, rolluiken en gordijnen sluiten of verlichting uitgaat iedere dag anders, bijvoorbeeld door de rolluiken op dinsdag 30 minuten later te laten sluiten dan op maandag. Op die manier lijkt het net of je aanwezig bent, terwijl je in werkelijkheid van een welverdiende vakantie geniet.

2. Gebruik sensoren
Het gebruik van sensoren is eveneens een handige manier om je aanwezigheid te simuleren. Door beweegbare elementen van de woning, bijvoorbeeld je zonwering, aan te sluiten op sensoren reageren deze automatisch op veranderende weersomstandigheden en lichtsterkte. Door onderlinge afstemming van een temperatuur-, wind- en zonsensor passen de zonwering en/of rolluiken zich aan als de ingestelde waarden worden overschreden. Iedereen zal denken dat de bewoners thuis zijn en er op het huis wordt gelet, waardoor inbrekers je woning eerder links zullen laten liggen.


3. Een extra oog in huis
Een grote villa in het buitengebied, gezellig appartement in de stad, twee-onder-een-kap- of rijtjeswoning, een extra paar ogen is altijd goed voor de beveiliging van je huis. Koppel hier nog een bewegingsmelder met fotocamera aan en je ziet onmiddellijk wat er zich in en rond het huis afspeelt. Beelden kunnen bewaard worden op een beveiligde server of worden direct doorgestuurd naar je smartphone. Zo heb je altijd zicht op je woning, ook wanneer je van huis bent, en sein je snel iemand in mocht je onraad ruiken.

4. Het verbonden huis
Wie van huis is, kan door middel van huisautomatisering zijn of haar woning op afstand in het oog houden. Door een dergelijk besturingssysteem voor een ‘smart home’, zoals TaHoma van Somfy, in huis te halen beheer je je woning altijd en overal met je smartphone, PC en/of tablet. Zo kun je met de TaHoma interface van Somfy, die eerder door het Duitse IT-beveiligingsbedrijf SySS als ‘Zeer veilig’ werd beoordeeld, realtime communiceren met alle aangesloten huisautomatiseringsproducten, van je gordijnen tot je dakramen en poort(en). Je smartphone, PC en/of tablet doen dan dienst als afstandbediening van je eigen verbonden huis. Mocht bijvoorbeeld je poort onverhoopt niet volledig sluiten en je woning daardoor minder beveiligd zijn, dan ontvang je hiervan onmiddellijk een signaal.

Meer over Smart Home van Somfy
Met Somfy Smart Home kun je op elk moment en vanaf elke plek ter wereld aangesloten apparatuur in huis via smartphone of tablet in de gaten houden én bedienen. TaHoma maakt smart home mogelijk. De TaHoma is een slimme box die de schakel vormt tussen jou en je huis. Het is het hart van je smart home en linkt de aangesloten producten met de TaHoma app, zodat het besturen en instellen van deze producten altijd en overal via smartphone mogelijk is. Met Slim wonen van Somfy ga je in ieder geval met een goed gevoel van huis deze zomer.