maandag 12 september 2016

In de herfst verandert ons huis in een knus nest waar we kunnen schuilen voor het donkere, druilerige weer. We laten onze kamers baden in warm licht en genieten samen met onze dierbaren van lekker eten en drinken. De donkere avonden kunnen wel wat extra sfeer gebruiken. En die creëer je met kaarsenstandaards, wijnglazen, serveer-schalen en zacht textiel.

Tijdens de lange avonden die de Scandinavische herfst kenmerken, maken de Finnen het zich graag gemakkelijk in de warme sfeer van hun huis. Oma's wollen sokken, een warme sprei, kaarsen en brandhout, alles wordt uit de kast gehaald. We nodigen vrienden uit voor een diner met ingrediënten van het seizoen die in de Finse keuken uit bos en meer komen: bessen, wortels, paddenstoelen, wild en vis. Een stoofpot uit de Sarpaneva gietijzeren pan en een tafel gedekt met een klassiek Teema servies zorgen voor een echt Scandinavische sfeer.

De Essence wijn- en bierglazen van Alfredo Häberli zijn echte designklassiekers, die met hun dunne rand de wijn, en de stemming, naar een hoger niveau brengen. De klassieke Kartio glazen van Kaj Franck en de Kastehelmi glazen van Oiva Toikka stralen een en al kleur en speelsheid uit, en zijn daarmee heel geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Thee en glühwein drink je heerlijk uit de Iittala X Issey Miyake kop, die fijn in de hand ligt.


Sfeer maken met licht In de Scandinavische herfst wordt de sfeer bepaald door de inrichting. Het unieke licht, dat van seizoen tot seizoen verandert, was de inspiratiebron voor de series kaarsenstandaards, theelichthouders en lampen waar Iittala bekend om staat.

De Kastehelmi theelichthouder verspreidt speelse lichtdruppels, terwijl de vrolijke Nappula kaarsenstandaards in verschillende kleuren het interieur een opkikker geven. De bijzondere ronde vorm van de Kaasa theelichthouder van Ilkka Suppanen geeft het gevoel van een kampvuur, waar je gezellig omheen wilt gaan zitten.

Met creatieve bloemstukken van herfstbloemen breng je harmonie in huis. Combineer bijvoorbeeld op een creatieve manier de Ruutu vazen van Ronan en Erwan Bouroullec, waar je niet alleen kleurrijke takken in kunt zetten maar die ook op zichzelf prachtig staan. De decoratieve kussens en het tafellinnen uit de Iittala X Issey Miyake serie maken de harmonische sfeer compleet.