woensdag 9 november 2016

Help egels goed de winterslaap in!


Begin november gaat de egel met winterslaap. Om de winterslaap, die tot wel zes maanden duurt, te overleven moet de egel nu extra vetreserves opbouwen. Bijvoeren vergroot hun overlevingskans!

Egels leven vooral in struikgewas, in dichtbegroeide tuinen en parken, maar ook bij houtwallen en ongemaaide slootkanten. Als je eenmaal een egel in je tuin hebt gezien, tref je hem waarschijnlijk vaker aan. Egels gebruiken namelijk een vaste route. ’s Nachts of in de schemering gaan ze op zoek naar voedsel, waarbij ze per nacht wel drie tot vijf kilometer lopen. Nu de periode van nachtvorst aanbreekt, is het natuurlijk voedsel vaak niet meer te vinden. Daarom is het belangrijk om egels te helpen.Hulp nodig
Hoewel de ademhaling tijdens de winterslaap naar een minimum daalt en de spijsvertering stopt, moeten egels over voldoende vetreserves beschikken. Soms worden ze wakker tijdens hun winterslaap, omdat het nest niet warm genoeg is of omdat de reserves opraken. Dit kost vaak zoveel energie dat ze de winterslaap niet overleven. Zie je tijdens de winterperiode een verzwakte egel, help hem dan, want zelfstandig redt hij het niet. Op de site van de Stichting Egelbescherming vind je een adreslijst van egelopvangcentra. Hier worden de egels tijdelijk opgevangen en kunnen ze aansterken voor een snelle terugkeer naar de natuur.

Extra voer
Vivara heeft in samenwerking met Stichting Egelbescherming Nederland speciaal egelvoer en egelpaté samengesteld. Deze producten bevatten de juiste voedingsstoffen om snel vetreserves op te bouwen. Zorg verder voor vers water. Geef egels geen melk, daarvan krijgen ze diarree. Geef ook geen brood, dit is voor egels slechts een maagvulling en geeft ze niet de energierijke voedingsstoffen die ze nodig hebben om de winter door te komen. Blijf egels helpen zolang je ze signaleert in je omgeving.

Veilig onderkomen
Voordat egels aan de winterslaap beginnen, maken ze een nest van bladeren. Hiervoor zoeken ze een rustige plek onder een haag of stapel hout. Laat blad dus tot ver in het voorjaar in je tuin liggen. Wil je het blad toch opruimen of zijn er te weinig schuilplaatsen in je tuin, geef egels dan een veilig, eigen plekje door een egelwoonhuis te plaatsen. Wist je dat egels ook graag een warm schuurtje opzoeken? Zet de deur in het najaar open en je hebt grote kans dat er een egel bij je komt logeren.

Over Vivara
Bij Vivara zijn we dagelijks bezig met het ontwikkelen, produceren en verbeteren van producten voor een diervriendelijke tuin. De behoeften van tuindieren en een hoge kwaliteit staan hierbij voorop. Vivara werkt nauw samen met verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland en Stichting Egelbescherming. Een deel van de opbrengst wordt afgedragen aan deze groene partners.

Meer informatie en tips over hoe je egels kunt helpen, vind je op http://www.vivara.nl/help-de-egeltjes-in-uw-tuin.

 Gratis woonbrochures