maandag 7 november 2016

Kunststudenten volgen workshop met Tom Dixon voor nieuwe IKEA collectieIn hun zoektocht naar innovatieve zit- en slaapoplossingen startten IKEA en de Britse designer Tom Dixon een workshop met 30 studenten van het Royal College of Art in Londen. Deze bijzondere samenwerking moet nieuwe dimensies toevoegen aan het aluminium DELAKTIG basisprofiel, dat het woonwarenhuis samen met Tom Dixon ontwerpt. Het eindresultaat is in augustus 2017 verkrijgbaar bij IKEA.


IKEA is nieuwsgierig en wil zoveel mogelijk ontdekken en leren. Samen met Tom Dixon is het woonwarenhuis op zoek naar nieuwe concepten voor zit- en slaapcomfort. Het gaat niet alleen om design, maar ook over materiaalgebruik en nieuwe productietechnieken. Tot nu toe heeft deze samenwerking geleid tot DELAKTIG: een nieuw basisprofiel voor een bank of een bed, gemaakt van geëxtrudeerd aluminium* en waarin 40 procent gerecycled materiaal verwerkt is. Met het flexibele basisprofiel en de modulaire, op componenten gebaseerde aanpak kunnen IKEA en Tom Dixon een vernieuwende draai geven aan de manier waarop stoelen, banken en bedden nu gemaakt worden.Inclusief design
Vanuit het DELAKTIG basisprofiel zijn IKEA en Tom Dixon benieuwd naar de ideeën van anderen. Als eerste betrekken zij 30 studenten van het Royal College of Art in Londen bij het project. Marcus Engman, Hoofd Design bij IKEA, vertelt: “We geloven dat de studenten ons van nieuwe ideeën en kennis kunnen voorzien. Via de workshop dagen we hen en onszelf uit om zit- en slaapcomfort vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. We stellen onszelf open om iets te creëren wat nu nog niet bestaat. Ik word heel enthousiast van deze nieuwe manier van werken, die we ‘inclusief design’ noemen. Met welke inbreng zullen de kunststudenten vanuit de workshop komen?”


Uit comfort zone
Ook voor Tom Dixon is dit een nieuwe manier van werken. Hij vertelt: “Het is ontzettend spannend om uit mijn comfort zone te komen, in werkelijk alle opzichten. In plaats van eigenhandig exclusieve meubels te maken en kleinschalig te produceren, denk ik nu na over hoe ik comfort bereikbaar kan maken voor zoveel mogelijk mensen. We benaderen nieuwe producenten om nieuwe technieken en materialen te ontdekken. Voor het DELAKTIG profiel werken we samen met het Zweedse SAPA. Zij zijn specialist in geëxtrudeerd aluminium*, maar hebben dit nog nooit in een bank of bed toegepast. Nu brengt de ontdekkingsreis met IKEA mij naar het Royal College of Art in Londen. Ik ben heel benieuwd naar de concepten en creativiteit van de studenten. We gaan een nieuwe toekomst van zitten en slapen tegemoet.”

 Gratis woonbrochures