vrijdag 9 december 2016

Kerst is de tijd van cadeautjes geven en ontvangen. Pakjes die met liefde zijn gemaakt, zijn bijna net zo leuk als de cadeautjes zelf.Wat hebben kerststerren gemeen met sombrero’s, tequila en chili? Hun Mexicaanse afkomst. De populaire kamerplant groeit in het wild in de hooglanden van Midden-Amerika en werd op verschillende manieren gebruikt door de Azteken. Het Mexicaanse erfgoed van deze prachtige
bloemen, die bekend staan in hun land van origine als ‘Flores de Noche Buena’ – Bloemen van de Heilige Nacht – is terug te vinden in verschillende legendes.

Cuetlaxochitl:
de ster van de Azteken De Azteken noemden de kerstster ‘Cuetlaxochitl’, wat ‘lederen bloem’
betekent. Ze versierden hun tempels met de decoratieve plant en zagen er een symbool voor nieuw leven in, voor krijgers die gevallen waren in de strijd.

Er wordt gezegd dat Cuetlaxochitl de favoriete bloem was van de Azteekse heerser Montezuma. Hij geloofde dat de roze gloed op de bovenste bladeren werd veroorzaakt door de druppels van het bloed van een Azteekse godin die stierf aan een gebroken hart. De legende verspreidde zich helemaal tot naar Europa, wat waarschijnlijk zijn Franse naam inspireerde: Étoile d’Amour, oftewel ‘liefdesster’.


Flores de Noche Buena:
bloemen van de Heilige Nacht Na de Spaanse verovering van Mexico werd de Cuetlaxochitl de Flores de Noche Buena - Bloemen van de Heilige Nacht - genoemd.

Hiervan werd gezegd dat een meisje genaamd Pepita te arm was om een echt cadeau aan het kindje Jezus te geven op kerstavond. Ze plukte groene takjes van een struik op haar weg naar de kerk en bond ze samen als een bouquet. Toen ze haar cadeau aan de voet van de kribbe
neerlegde, kwamen de takjes plotseling in bloei met een prachtige rode gloed. Sinds die dag wordt de kerstster de Flores de Noche Buena genoemd in Mexico, en is het de officiële kerstplant.


 Gratis woonbrochures