donderdag 8 december 2016

Tips voor het kopen en verzorgen van kerststerrenNiets herinner je zo levendig als de kersttijd tijdens je kinderjaren. De kerstboom gevuld met fonkelende lichtjes, de versierde woonkamer,cadeautjes ingepakt met veel liefde en een feest met de hele familie – mooie herinneringen die ons bij blijven.

De kerstster – ook wel Poinsettia genoemd - is onderdeel van dit traditionele kerstfeest en brengt kleur tijdens deze dagen. Kerststerren toveren de kerstboom,  adventskalender ,  kerstkransen, de feesttafel en kerstcadeautjes om in prachtige blikvangers.

Voldoende water
De kerstster is vrij makkelijk te verzorgen, ook wat betreft water geven. De vuistregel is: droog hoofd, droge voeten, maar een gevuld hart. De bovenlaag van de aarde mag droog aanvoelen, maar het is belangrijk dat de kern van de aarde goed vochtig is zonder dat de wortels onder
water staan. Een goedbedoelde waterbeurt kan makkelijk leiden tot wateroverschot met wortelrot tot gevolg.

• Zijn de bladeren geel of vallen ze uit? Check dan of je niet te veel óf te weinig water geeft.

• Als de bovenste laag van de potgrond is uitgedroogd, is de kerstster klaar voor het volgende slokje water.

• Elke twee dagen een klein drupje water is voldoende. Als je het worteldeel wekelijks onderdompelt in water, is dit zelfs al genoeg.

Let op de kwaliteit bij de aankoop

Zelfs de beste verzorging is zinloos als je kerstster niet goed is behandeld voordat je deze in huis haalt.

• Check altijd of de kerstster in de winkel ook goed beschermd is tegen tocht en kou en pak hem warm in onderweg naar huis.

• Controleer de potgrond: deze moet niet volledig uitgedroogd, maar ook zeker niet doorweekt zijn.

• Goede indicatoren van een gezonde plant zijn: dik gebladerte met daartussen groengele, opbloeiende bloesems.

Juiste plaats: licht, warm en beschermd tegen tocht Een goede plek voor de kerstster is zo gevonden in huis. Met uitzondering van donkere kamers en tochtige halletjes voelt hij zich vrijwel overal goed.

• Daglicht is belangrijk, aangezien de kerstster, als ware Mexicaan, voorkeur heeft voor een lichte plek.

• Direct zonlicht, bijvoorbeeld in een vensterbank, is geen probleem voor de plant, zeker niet in de donkere wintermaanden.

• De omgevingstemperatuur moet tussen de 15 en 22°C zijn. Dit is gelijk aan een gemiddelde kamertemperatuur.

• De kerstster kan absoluut niet tegen tocht. Tijdens het luchten van een kamer, moet de plant even beschermd in een hoekje gezet worden.


 Gratis woonbrochures