woensdag 25 januari 2017

Architecten ontwerpen huis met big data van funda



Het funda Huis brengt droom, wens en realiteit dichter bij elkaar
Elke dag heeft funda ruim 1 miljoen bezoeken en jaarlijks worden er bijna 1 miljard huizen op funda bekeken. De interactie van alle bezoekers op funda met het huizenaanbod leidt tot zogeheten big data, waarmee een uniek beeld van de woonwensen van Nederland ontstaat. We dromen van een kasteel, wensen een vrijstaand huis, maar kopen een rijtjeshuis. Funda heeft twee architecten gevraagd om op basis van deze inzichten een huis te ontwerpen. Een huis waarin droom, wens en realiteit met elkaar worden verenigd: het funda Huis.




Wens en werkelijkheid
Op funda wordt opvallend vaak op villa’s en kastelen die te koop staan geklikt, veelal door ‘funzoekers’. De serieuze huizenzoeker op funda kijkt naar vrijstaande woningen, terwijl in werkelijkheid rijtjeshuizen het meest verkocht worden. Zowel de dromer als serieuze zoeker wil ruimte, een schaars goed in ons kleine, dichtbevolkte land. Dromen, wensen en realiteit liggen dan ook ver uit elkaar. Jurriaan van Gent, data-analist bij funda: “Mensen zijn in hun zoektocht op funda blijkbaar groter aan het kijken dan wat haalbaar is. We vonden het interessant om een stap verder te gaan: kun je wens met werkelijkheid verenigen? En hoe maak je dat visueel? We zijn onze data als bouwstenen gaan gebruiken. Het leuke daarvan is dat data minder abstract is dan we denken. Je kunt er gewoon een huis mee ontwerpen."

Een interpretatie van data
Jeroen Atteveld (Heren 5 architecten) en Dingeman Deijs (Dingeman Deijs Architects) hebben ‘ruimte en vrijheid’ als uitgangspunt voor het ontwerp van het funda Huis genomen. Deijs: “Wat we belangrijk vinden is vooral een gevoel van ruimtelijkheid. Dat gevoel zit in andere dingen dan alleen in het aantal vierkante meters woon- of perceeloppervlakte, bijvoorbeeld ook in hoe je door een woning kunt kijken en bewegen, de doorzichtjes, de lichtinval. We hebben daarom de ruimtelijke kwaliteiten van een kasteel als uitgangspunt genomen en dat toegepast op een rijtjeshuis.”



Het rijtjeshuis opnieuw uitgevonden
Het funda Huis is aan de ene kant herkenbaar als rijtjeshuis, met drie verdiepingen, puntdak en dakkapel, en aan de andere kant verrassend anders. Er is een open overloop en een trap die door het huis meandert en alle vertrekken met elkaar verbindt. Zo wordt er van alle kanten daglicht binnengehaald en ontstaan er spannende doorzichten tussen de vertrekken waardoor er een ruime, lichte woning ontstaat. Ook het aanzicht van het funda Huis is anders dan we gewend zijn. De voorgevel is dichter gemaakt, voor meer privacy, terwijl de achterkant van het funda Huis juist heel open is, met hoge dubbel openslaande deuren naar de achtertuin.

Een rijtjeskasteel
De dikke muren die zo typerend zijn voor een kasteel worden in het funda Huis ingezet om keuken, kastruimte, badkamer en slaapkamers een plek te geven. Er is een royale, open leefruimte van twee verdiepingen hoog en een inhoud van 145m3, die het ruimtelijke gevoel geeft waar we zo naar verlangen. De overige ruimtes, zoals de slaapkamers, zijn kleiner dan in de reguliere rijtjeshuizen. Ze behouden in het funda Huis hun functie, maar zijn kleiner van opzet en hebben stuk voor stuk een bijzonder karakter, zoals de bedstee, de torenkamer en het inloopbad.

“Juist nu de markt weer aantrekt en huizen weer sneller verkocht worden, is het belangrijk te blijven luisteren naar de woonwensen van de Nederlander en te innoveren op woonconcepten. Met het funda huis willen we de discussie openen over hoe de Nederlander wil wonen en welke rol big data daarbij kan spelen”, aldus Jeroen Atteveld, architect.




 Gratis woonbrochures