vrijdag 6 januari 2017

Teema Tiimi - onmisbaar serviesgoed voor de eettafel van nuTerug naar de basis en alle tijd van de wereld hebben - wie droomt daar nu niet van? Wanneer vrienden en familie samen eten, draait alles om verse ingrediënten, slowcooking en immateriële waarden. Het Scandinavische designmerk Iittala dekt opnieuw de moderne tafel, waar gebruiken en culturen net zo divers zijn als de gelegenheden om samen te komen.
Op de eettafel van nu is een smeltkroes van ervaringen en invloeden terug te vinden. We halen inspiratie uit verre reizen en weten goedbereide spijzen in al zijn vormen en contexten te waarderen. Tafelen is belangrijk; goed eten maakt deel uit van een goed sociaal leven. In de dagelijkse hectiek heeft samen eten een nieuwe betekenis gekregen.

Klassiek met een nieuwe twist

Iittala reageert op onze veranderende eetgewoonten door een klassieker een nieuwe twist te geven. De servieslijn Teema werd in 1952 ontworpen, in de naoorlogse jaren toen verstedelijking heel actueel was - net als nu. De meester van Fins design voor elke dag, Kaj Franck, kwam met het concept van vereenvoudigde objecten in één kleur. Hij bracht toegepaste kunst naar het moderne huishouden. Elk bord was perfect bruikbaar, multifunctioneel en stapelbaar. Zijn idealen zijn nog steeds springlevend: als je niet veel ruimte in huis hebt, moet je met zo weinig mogelijk producten in je behoeften kunnen voor-zien.


Iittala introduceert een nieuwe serie ter aanvulling op deze universele klassieker. De nieuwe onderdelen van Teema Tiimi zijn ontworpen voor de nieuwe wereldkeuken.

De naam verwijst niet alleen naar de klassieke serie Teema (Fins voor 'thema'), maar ook naar het ontwerpproces: Teema Tiimi (Tiimi is het Finse woord voor ‘team’) is ontstaan uit een samenwerking tussen jonge, getalenteerde ontwerpers en het ontwerpteam van Iittala. Kaj Franck was een groot voorstander van samenwerking en zijn invloed ligt dan ook ten grondslag aan de naam. Hij stelde al in de jaren zeventig de naam Tiimi voor, om te benadrukken hoeveel teamwork er komt kijken bij het proces vanaf het ontwerp tot de daadwerkelijke productie van een object.

Aziatische ontwerpers

Iittala introduceert vier nieuwe artikelen van de jonge ontwerpers, die allemaal in Scandinavië hebben gewoond maar wiens wortels ergens anders liggen. Minjia Wang (China), Ai Ono (Japan) en Kyuhyung Cho (Korea) hebben schalen en borden ontworpen die even geschikt zijn voor de Oosterse als de Westerse keuken. Soep, rijst, ijs of een bijgerecht, het kan allemaal in één en dezelfde schaal. De nieuwe producten zijn verkrijgbaar in de populairste Teema-kleur, wit.

Teema Tiimi doet Kaj Francks tijdloze filosofie van eenvoud en functionaliteit eer aan. De series Teema en Teema Tiimi zijn zeer veelzijdig en eindeloos te combineren, en spelen daarmee perfect in op onze veranderende behoeften.

Je kunt er voedsel op klaarmaken en ze kunnen in de oven. Elk deel uit de collectie is geschikt om te serveren, om eten te bewaren en zelfs in te vriezen. Dankzij hun eenvoudige design zijn de producten goed te combineren met andere items in huis. Het tijdloze ontwerp zorgt ervoor dat de producten in elk huis en in iedere omgeving perfect op hun plek zijn, van jaar tot jaar en van generatie op generatie. En natuurlijk van dat ene diner naar vele die nog mogen volgen.


 Gratis woonbrochures